Många barn som lever med en förälder som har en psykisk sjukdom kan själva må dåligt och uppleva oro på grund av sin situation. Det är vanligt att barn inte får så mycket information om sin förälders svårigheter och därigenom skapar sina egna förklaringsmodeller. I forskning ser man att dessa barn ofta:
- tar större ansvar för praktiska göromål i hemmet
- har en ökad risk att uppleva ångest/oro
- får problem med att koncentrera sig i skolan och får svårt att sova.
Det är därför viktigt att man som vuxen vågar prata med barnen om förälders diagnos och svårigheter. När barn får mer information kan de få en bättre förståelse kring varför saker är annorlunda hemma hos dem. Kunskap kring psykisk sjukdom avlastar barnet i dennes jobbiga känslor.
När det är svårt att förklara
Om du inte vet hur du ska prata med barn om psykisk sjukdom, kan du istället läsa en bok som berör ämnet. Här finns tips på några böcker.
Det viktigaste är att våga prata med sitt barn om hur ni har det hemma, inte att använda rätt ord och termer. Det är framför allt viktigt att barnet förstår att det inte är hens fel eller ansvar när en vuxen mår psykiskt dåligt. Att barnet ska få vara barn och göra saker som hen mår bra av.
Tips på fem saker att fråga barn om:
- Våga fråga hur barnet mår och har det hemma. Om barnet inte svarar första gången – fortsätt fråga vid flera tillfällen och finns till hands!
- Avlasta barnet i att det inte är hens fel och ansvar att föräldern är sjuk.
Berätta att det är vanligt att ha en förälder med psykisk sjukdom (3-4 barn i varje klass). - Påminn barnet att det är ok att känna, men inte alltid agera på, alla känslor och att alla känslor är viktiga för att vi ska må bra.
- Sist men inte minst – visa att du bryr dig eller hjälp barnet att komma i kontakt med någon vuxen som hen kan prata med.
Orosanmälan till socialtjänsten
Personer som i sitt arbete möter barn (exempelvis skola, hälso- och sjukvård och tandvården) har anmälningsplikt. Det betyder att de är skyldiga enligt lag att anmäla om de i sitt arbete misstänker att ett barn far illa.
Som privatperson är man aldrig skyldig att göra en anmälan vid misstanke om att ett barn far illa, men det kan vara av stor vikt för barnet. En orosanmälan till socialtjänsten kan göras utifrån flera olika orsaker, både utifrån föräldrarnas föräldraförmåga men även barnets beteende. Det kan exempelvis vara att föräldrarna inte själva mår bra och därför inte klarar av att ta hand om sina barn, att föräldrarna dricker för mycket, tar droger eller har det väldigt svårt ekonomiskt. Det kan också vara en oro för att ett barn har problem och behöver hjälp, exempelvis om hen hamnat i missbruk, begår andra kriminella handlingar eller skadar sig själv.
Här kan du läsa mer om orosanmälan och hur man gör en orosanmälan.
Du kan också ta en kontakt med socialtjänsten i din kommun. Du når dom genom att ringa till din kommuns växel och be att bli kopplad till socialtjänsten.
Hade du nytta av innehållet på denna sida?
Skicka gärna förslag till oss på hur sidan kan förbättras
Tack för din återkoppling!
Senast uppdaterad: den 8 maj 2024