Region Örebro län Region Örebro län

Vad är tvång?

Tvång kan delas upp i två delar:

  • tvångstankar och
  • tvångshandlingar.

Det som skiljer dem åt är att tvångstankar är återkommande tankar som är oönskade och påträngande. Tankarna leder till ångest och obehag. Tvångshandlingar är ett beteende man gör för att hantera och minska sin ångest.

Tvångstankar

Tvångstankar är tankar eller fantasier som kommer även om personen inte vill tänka på dem. Tvångstankarna kan vara så starka att personen inte klarar av att tänka på något annat. Tankarna skapar ångest eller starkt obehag hos personen. Det kan exempelvis vara tankar kring bakterier och smitta eller att man kommer drabbas av otur. En vanlig tvångstanke är även att andra kommer råka illa ut på grund av något man själv gjort eller inte gjort. Vanligt är också tankar kring att saker måste vara på ett visst sätt/kännas precis rätt. Om det inte blir exakt som personen vill skapar det ångest och oro.

Tvångshandlingar

Tvångshandlingar är något man gör för att försöka hantera den ångest som tvångstankarna skapar. Man utför dessa i ett försök att bli av med sina tvångstankar. Till skillnad från tvångstankar är tvångshandlingar ofta synliga, men inte alltid. Tvångshandlingar kan också vara osynliga genom något vi gör inuti huvudet. Tvångshandlingar är något man känner sig tvungen att upprepa flera gånger för att lindra sin ångest. Det är inget som man vill göra, utan något som man känner sig tvingad till på grund av sin ångest. Om en person exempelvis har många tvångstankar kring bakterier och smitta kan en tvångshandling vara att tvätta händerna överdrivet många gånger. Det kan även vara att man kollar att dörren är låst eller att spisen är avstängd flera gånger. Personen kan även flytta runt saker i hemmet till det känns ”rätt” eller upprepa vissa fraser tyst för sig själv för att bli av med tvångstankarna.

Tvångsliknande tankar/handlingar kan alla människor ha. Det är relativt vanligt och inte farligt. Dessa tankar/handlingar brukar försvinna av sig själv efter ett tag utan att man själv gjort något åt dem. Det är när tvånget blir ett problem i vardagen och hindrar personen från att göra det man behöver/vill göra, som man brukar säga att man lider av ett tvångssyndrom.  Tvånget ska inte hindra eller ta tid ifrån saker man tycker är kul och mår bra av.

En vanlig diagnos inom tvångssyndrom är Obsessive compulsive disorder (OCD).

Hjälp att få

Har man en diagnos inom tvångssyndrom är vanliga behandlingar medicin som lindrar ångesten samt KBT som är en form av samtalsbehandling.

Råd till dig som barn

Att leva med en förälder som har tvång kan vara väldigt jobbigt. Föräldern kan försöka begränsa en i hur man ska leva sitt liv. Det kan vara så att föräldern vill att barnet ska göra samma handlingar som denne själv, exempelvis tvätta händerna extra ofta eller byta kläder när man kommer hem från skolan. Föräldern kan även begränsa vad man som barn får göra på grund av rädsla för sina tvångstankar.

Det är viktigt att du som barn får information om din förälders sjukdom och att du vet om varför det fungerar som det gör hemma hos dig. Din förälder har dock inte rätt att tvinga dig till något eller göra dig till en del av sina tvångshandlingar. Du har rätt att säga nej till din förälder och säga till hen att söka hjälp för sina svårigheter. Det kan vara bra att berätta för en utomstående vuxen, förslagsvis en kurator på skolan, som kan hjälpa dig med hur du kan sätta gränser mot din förälder och stötta dig i detta.

Bild på två händer som noggrant tvålas in över ett handfat.

Foto: Gettyimages

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 3 april 2024