Region Örebro län Region Örebro län

Trauma/PTSD

Vad är trauma?

Ordet trauma betyder “skada”. Ett psykiskt trauma uppstår oftast när man är med om en chockartad och smärtsam upplevelse som skapar mycket stress och starka känslor. Stressen och känslorna blir så starka att man inte klarar av att hantera dessa. Det kan vara enskilda händelser som en olycka, ett rån eller misshandel. Det kan också vara något som pågår under längre tid så som krig, långvarig mobbning eller våld i nära relation.

Alla människor reagerar olika på svåra händelser. Två personer som är med om samma sak kan därför reagera helt olika. Hur varje person påverkas beror på vad man varit med om tidigare i livet, hur man mår vid händelsen samt hur ens livssituation ser ut. Vilket stöd man har runt omkring sig är också en viktig faktor.

Att få fysiska och psykiska reaktioner efter en allvarlig händelse är inte farligt. Reaktionerna avtar ofta ganska fort och många mår bättre av sig själva efter en tid. Men om man mår så dåligt att man har svårt att fortsätta med sina vardagliga aktiviteter och kanske ständigt återupplever traumat i tankar/drömmar, kan det vara bra att kontakta sjukvården. Då kan traumat ha utvecklats till posttraumatiskt stressyndrom (PTSD) och man kan behöva hjälp från vården.

Post traumatiskt stresssyndrom (PTSD)

För att få diagnosen PTSD måste personen ha haft symtom i mer än en månad efter händelsen. Besvären behöver inte komma direkt efter själva händelsen utan kan uppstå långt senare, kanske efter flera år. En person som lider av PTSD kan plötsligt bli påmind av sitt trauma utan att riktigt förstå varför. En doft, ett ord, ett ljud eller något man ser kan få minnena att komma tillbaka, det kan till och med kännas som att man upplever händelsen igen. Det är vanligt att personen har starka, återkommande mardrömmar, får svårt att koncentrerar sig, blir nedstämd, lättirriterad och orolig/rädd. Personen kan också få kroppsliga symtom som hjärtklappning och andningssvårigheter.

Hjälp att få

Man kan få behandling med mediciner, både för ångest, nedstämdhet och för att kunna sova bättre. Olika former av samtalsbehandling är också vanligt. Barn som har varit med om svåra händelser behöver få leka lekar om det som hänt och på så sätt bearbeta detta. Det är viktigt att få hjälp så fort som möjligt.

Det är vanligt att man inte söker hjälp eftersom man helst vill undvika att prata om det svåra. Om man inte får hjälp ökar risken för att man istället blir deprimerad eller börja missbruka droger/alkohol i ett försök att glömma och ta bort de jobbiga känslorna/tankarna.

Råd till dig som barn

Om din förälder har varit med om ett trauma har föräldern varit med om något som hen upplevde väldigt skrämmande. Föräldern kanske inte vill berätta för dig vad hen har varit med om för att skydda dig från att du ska bli rädd. Ofta har föräldern ett trauma kring något som har hänt tidigare, och inte något som är farligt just nu.

Kom ihåg att det är minnena och tankarna kring den händelsen som din förälder är rädd för. Din förälder har själv ansvar över att ta hjälp från sjukvården för att få hjälp med sina minnen och tankar. Det är inte ditt ansvar att skydda eller trösta din förälder. Om det känns jobbigt och svårt kan det vara hjälpsamt att även du pratar med någon du litar på, exempelvis skolkuratorn eller någon annan trygg vuxen.

Mamma tror att soldaterna ska komma och ta oss eller förgifta oss. Hon ser dem överallt – till och med när det bara är vi hemma.

Josef är 14 år. Han bor med båda sina föräldrar och sina 7 syskon. Mamma och pappa kom till Sverige som flyktingar, men Josef själv är född i Sverige. Josef har precis börjat 9:an och han har mycket att göra i skolan. Han tycker själv att han hänger med ganska bra i skolan, utom de dagar eller veckor hans mamma mår dåligt. Då känner han en klump i magen och tänker mycket på vad hans mamma gör när han inte är hemma. Josefs mamma har PTSD och psykossjukdom. Det vet han, för det har en läkare berättat för honom och hans familj. När Josefs mamma mår dåligt, brukar hon höra röster och tro att militären från hemlandet är ute efter att kidnappa Josef och hans syskon. Då låser hon in alla barnen i lägenheten och de får inte gå till skolan. Josef och hans syskon får inte äta lagad mat någon annan stans än hemma, eftersom mamma säger att den är förgiftad. Då tvingas Josef ljuga för henne och säga att han inte ätit skolmat när hon frågar efter skolan. Detta gör att Josef får dåligt samvete, men måste ju äta för att orka gå i skolan. När det blir som mest jobbigt blir Josefs mamma inlagd på en psykiatrisk avdelning. Där får hon stanna tills hon mår bättre.

Suddig bild på en gång i en affär. Varuhyllor på sidorna av gången.

Foto: Mostphotos

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 29 maj 2024