Region Örebro län Region Örebro län

Personlighetssyndrom

Vad är personlighetssyndrom?

Alla människor är olika och har olika sätt att vara på. Man har olika personligheter - vi tänker, känner och agerar på olika sätt. Vi är alla unika. Även fast vi alla är olika har vi ofta gemensamma mönster i hur vi reagerar och agerar på känslor och situationer som de flesta kan känna igen sig i. Detta skapar en känsla av gemenskap och att vi hör ihop. När någon får diagnosen personlighetssyndrom så är personens sätt att vara på mycket olikt de flesta andras. Detta gör att man får mycket svårt att hantera relationer med andra människor, både i privatlivet och i skolan/på jobbet.

En person med personlighetssyndrom hamnar ofta i svårigheter i livet och reagerar starkare på stress än andra personer gör. Detta gör att man lättare också får andra psykiska sjukdomar som exempelvis depression, ångest och ätstörningar. Man kan även få kortare psykoser.

En person med personlighetsyndrom har många gånger svårt att kontrollera sina känslor och humöret växlar väldigt snabbt. Personen kan även ha svårt att se andra människors behov och gör saker utan att förstå hur det påverkar andra.

Det finns olika typer av personlighetssyndrom där en vanlig diagnos är Emotionellt instabilt personlighetssyndrom (EIPS).

Både arv från föräldrarna och hur miljön ser ut när man växer upp är viktiga faktorer för hur en människas personlighet formas. Medfödda personlighetsdrag och svåra händelser under uppväxten är sådant som påverkar risken för att utveckla ett personlighetssyndrom. Men precis som med andra psykiska sjukdomar vet man inte säkert vad som är orsak till att man utvecklar sjukdomen.

Hjälp att få

Vilken behandling som fungerar bäst beror till viss del på vilken typ av personlighetssyndrom som personen har. Generellt sett är olika former av samtalsbehandling (psykoterapi) det som visat sig vara mest hjälpsamt. Läkemedel kan ibland vara bra för att lindra psykiska symtom som ångest, depression eller psykos.

Råd till dig som barn

Du som barn till en förälder med personlighetssyndrom kan uppleva att du inte blir sedd och får uppskattning för din egen skull. Det kan vara svårt att förstå och känna efter vad du själv känner/vill, då förälderns behov och önskningar står i centrum. En förälder med personlighetssyndrom har ofta mycket svårt att tänka sig in i sitt barns behov och har bristande förståelse för att barnet behöver andra saker än en själv. Det betyder inte att din förälder inte har förmåga att älska dig, men kärleken kan upplevas villkorad av att ditt beteende följer din förälders önskningar/behov.

För barn som har en förälder med personlighetssyndrom blir tillvaron ofta oförutsägbar och otryggt, om föräldern inte har fått stöd/hjälp att hantera sitt mående. Om din förälders mående svänger ofta och kraftigt, blir vardagen som en berg-och dalbana där du inte kan förutsäga vad olika händelser/situationer kan leda till för reaktion hos din förälder.

Det är viktigt att du som barn har någon annan vuxen att prata med och som kan hjälpa dig att skapa trygghet i vardagen. Du har rätt till dina egna tankar och känslor samt att få göra saker som du vill och mår bra av.

Mamma säger att pappa är en riktig skitstövel och inte vill ha mig, men jag vet att han ofta ringer för att få träffa mig, det har jag hört. Då kan han väl inte vara så hemsk?

Fanny är 12 år. Hon bor ensam med sin mamma men har tre syskon som bor hos sina pappor. Fanny har en egen pappa, men han bor med sin nya fru i en annan stad. Hon har inte träffat honom på mycket länge, för det vill inte hennes mamma. Fannys mamma säger att pappa och hans nya fru är elaka och bara vill ta Fanny ifrån henne.

Fannys mamma tycker nästan att alla är elaka, ja till och med Fannys lärare som är så snäll! Mamma vill inte att Fanny tar hem kompisar eller låter henne vara hemma hos dem. Mamma vill inte att Fanny är med andra, för då känner sig mamma ensam. Fanny har ingen hon kan prata med. Hon undrar ofta varför just hennes mamma är så "konstig”.

Fannys mamma har en personlighetsstörning som gör att hon har svårt att förstå andra människors behov, har svårt med att kontrollera sina känslor och ser ofta allt som ”svart eller vitt”.

Illustration av ett huvud i profil som består av blåtonade pusselbitar.

Foto: Mostphotos

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 29 maj 2024