Region Örebro län Region Örebro län

Neuropsykiatri

Vad är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)?

Neuropsykiatriska svårigheter är något som man föds med och har hela livet, det är ett sätt att vara. Det har inget med intelligens att göra och är inte en sjukdom. Det är en funktionsvariation där hjärnan hanterar och bearbetar information annorlunda jämfört med många andras. Personen fungerar helt enkelt på ett lite annorlunda sätt jämfört med vad som förväntas av människor i ett samhälle. För många med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning är det svårt att hantera stress eller att känna sig bekväm i sociala situationer. Det kan leda till en ökad risk att utveckla andra psykiatriska diagnoser som exempelvis ångest och depression.

Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar delas in i olika grupper och vi förklarar här lite kort vilka det är.

  • Autismspektrumtillstånd (AST)
    En person med denna diagnos fungerar annorlunda jämfört med andra människor i sociala situationer. Personen har ofta svårt att förstå att andra människor tänker och tycker annorlunda mot en själv. Det kan också vara svårt att själv uttrycka vad man känner och vill, vilket många gånger kan leda till missförstånd och frustration.

    Det är vanligt att personen har begränsningar i förmågan att fantisera, leka och anpassa sitt sätt att vara på i förhållande till andra.

    Det är också vanligt att personen blir väldigt fokuserad på ett visst intresse eller aktivitet (specialintresse), kan ha ökad känslighet för olika intryck (syn, lukt, känsel, smak), annorlunda sätt att använda/förstå språket på och har svårigheter för snabba förändringar.

  • ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Discorder)
    En person som har diagnosen ADHD har svårigheter med uppmärksamhet, impulsivitet och överaktivitet. Personen har nästan alltid en rastlös känsla i kroppen, vill ständigt röra på sig och göra saker. En del kan ha lägre aktivitetsnivå än normalt och mest ha svårigheter med att koncentrera sig. Då kallas det för ADD.

    I vissa situationer och miljöer kan svårigheterna märkas mer. Det kan t ex vara extra svårt att koncentrera sig och bibehålla uppmärksamheten på det man ska göra om det är rörigt och mycket ljud runt omkring.

  • Tourettes syndrom
    Vid Tourettes syndrom har personen upprepade, återkommande ofrivilliga ljud/rörelser (tics). Det handlar ofta om att personen gör olika ljud, ögonrörelser (blinkningar) eller grimaser. Dessa tics förekommer antingen många gånger varje dag, nästa varje dag och/eller periodvis under längre tid på året.

    Förutom tics är det också vanligt att personen har svårigheter med att koncentrera sig och kontrollera impulser.

Hjälp att få

Det finns olika  insatser som kan vara till hjälp för att bättre förstå sina behov och hur man fungerar. Exempelvis kan man gå i olika samtalsgrupper för att få hjälp att hantera sina impulser, strukturera upp sin vardag eller få bättre förståelse för sin problematik.

Det finns också flera hjälpmedel man kan få för att förenkla sin vardag, så som olika  scheman eller påminnelser.  

Om man har ADHD och Tourettes syndrom finns det mediciner som kan hjälpa personen att fungera bättre. Mediciner kan hjälpa hjärnan så att det blir lättare att koncentrera sig. De kan också ge en lugnare känsla i kroppen.

Det går dock inte att behandla bort en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning utan man behöver lära sig att leva med sina svårigheter med hjälp av anpassningar.

Råd till dig som barn

Om du lever med en förälder som har en depression kan det kännas jobbigt och svårt. Det kan ibland kännas som att du själv hamnar i samma bubbla som din förälder. Det är lätt att får samma känsla av nedstämdhet och själv känna sig ledsen och orolig. Vissa barn blir rädda att de också kommer bli sjuka eftersom de känner samma känslor. Att vara ledsen ibland är en naturlig del av livet och är inte ett tecken på att du har en depression. Det är viktigt att komma ihåg att försöka göra saker utanför hemmet som ger energi och gör dig glad.

Insoomad tidningssida där ordet ADHD framträder.

Foto: Mostphotos

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 3 april 2024