Region Örebro län Region Örebro län

Bipolär sjukdom

Vad är bipolär sjukdom?

Bipolär sjukdom kallades förut för manodepressiv sjukdom. Den innebär att personen i perioder är antingen deprimerad eller manisk.

Alla människors humör växlar. En del personer har lättare att känna starka känslor än andra eller hamnar oftare i grubblerier och negativa tankar. Hur vi mår kan växla under livets gång och alla människor har både bra och mindre bra perioder. För en person som har en bipolär sjukdom växlar måendet mellan depressiva eller maniska perioder, däremellan kan personen känna sig helt frisk och fungera som vanligt. 

När någon är manisk har personen ett förhöjt stämningsläge, det vill säga är mycket uppvarvad och har svårt att ta det lugnt. Personen kan känna att ingenting är omöjligt, ha en känsla av att vara bäst i världen och kan ha svårt att förstå varför andra inte vill hänga på alla idéer som hen har. Personen kan uppleva att hen varken behöver sova eller äta. När en person är manisk svänger hens känslor fort och dessa känns också väldigt starkt. Ena stunden kan personen vara jätteglad för att i nästa stund gråta häftigt. Det blir ofta svårt för människor runt omkring att hänga med och förstå vad som händer. Det är vanligt att personen förlorar förmågan att tänka och handla realistiskt/klokt. Till exempel kan personen starta upp flera olika projekt och handla massor av saker utan att tänka efter före. Det maniska tillståndet leder ofta till negativ påverkan på relationer, arbetet och ekonomin.  

Efter en period med mani brukar personen ofta hamna i en depression. Personen upplever då att livet är meningslöst, att inget längre är roligt eller spelar någon roll. Det är vanligt att personen slutar göra sådant som hen tidigare gjort, får svårt att klara av vardagliga sysslor och isolerar sig hemma. Depressionen kan bli så svår att personen har självmordstankar och självmordsplaner.

En djup depression eller en kraftig mani kan också leda till att personen upplever och tolkar sin omvärld på ett annorlunda sätt. Detta kallas för vanföreställningar eller psykos.

Bipolär sjukdom är livslång och börjar ofta i tonåren.

Hjälp att få

Det är viktigt med behandling, eftersom sjukdomen kan påverka hela personens liv. Personen behöver få kunskap om sjukdomen och lära sig se tidiga tecken för att minska risken för återfall. Samtalsbehandling, så kallad psykoterapi, är ofta hjälpsamt.

Det finns bra mediciner som hjälper både vid mani och depression. En person som är manisk behöver få hjälp med att varva ner och att sova och äta. Man kan behöva sömnmediciner för att kunna sova normalt igen. Ibland behöver man läggas in på sjukhus för att få hjälp att varva ned där. Vid depression kan man behöva mediciner för att känna glädje och mening med livet igen.

Råd till dig som barn

Att ha en förälder som ofta svänger i sitt humör och som ibland är manisk eller deprimerad, medför en stor påfrestning för hela familjen. Det kan vara svårt att förhålla sig till svängningarna i humöret och också till de infall som föräldern får när hen är manisk. Som barn kan man dras med i tokiga påhitt som ibland kan kännas både obehagliga och mindre bra.

Det är viktigt att våga berätta för en annan vuxen om det är svårt att säga ifrån till sin förälder om något inte känns bra eller om du som barn blir orolig. Då föräldern kan upplevas som förändrad i sin person när hen är manisk eller deprimerad, kan det vara svårt att som barn tolka signaler och förstå vad som händer. Det är viktigt att ha en annan vuxen som du kan prata med och känna trygghet hos.

Jag vet aldrig hur mamma ska vara när jag kommer hem från skolan. Ibland ligger hon bara i sängen och ibland har hon röjt ut halva lägenheten. Det känns aldrig som att hon är en vanlig mamma.

Ebba är tretton år och bor med sin mamma som har en bipolär sjukdom. Så länge hon kan minnas har hennes mamma haft perioder när hon legat i sängen hela dagarna och inte orkat jobba. Vissa dagar orkar hon inte laga mat åt Ebba eller göra andra sysslor i hemmet. Då säger hon högst tio ord till Ebba eller bara "jag vet inte". När mamma mår så här händer det ofta att Ebba kommer försent till skolan på morgonen för att mamma inte har väckt henne. Efter dessa depressiva perioder vill mamma plötsligt börja göra allt och får massor av energi. Hon vill köpa allt, pratar i telefon med alla eller får idéer om att lämna bort alla deras kläder till någon klädinsamling. Sedan kommer det för det mesta månader när allt är lugnt och som vanligt igen. Ebbas pappa och mamma skildes när hon var fem år. Hennes pappa bor i närheten med en ny fru och hennes barn. Ebba trivs inte hos dem men när hennes mamma mår riktigt dåligt brukar hon bo hos sin pappa.

Flera gula tärningar med olika illustrationer av ansiktsuttryck på tärningssidorna.

Foto: Gettyimages

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 29 maj 2024