Region Örebro län Region Örebro län

Beroendesjukdomar

Vad är en beroendesjukdom?

Beroendesjukdom är när en person blir beroende av något som inte är bra för hen och inte kan sluta med det av egen fri vilja. Det är en bestående förändring i hjärnas belöningssystem, där kroppen minns tidigare erfarenheter. Vad en person är beroende av kan variera. Det kan exempelvis vara alkohol, droger, läkemedel, sex eller spel. Beroendet påverkar hela personens vardag.

Vid en beroendesjukdom är det svårt för personen att bara sluta ta eller göra det som hen är beroende av. Personen känner att hen behöver fortsätta för att klara av sitt liv, hjärnan blir helt enkelt van vid detta. Personen blir allt mer upptagen av tankar kring sitt beroende, börjar smyga, ljuga och känner sug stora delar av dagen. Beroendet kan till slut ta så stor del av personens vardag att det inte längre fungerar att arbeta. Det blir också ofta svårt att vara en närvarande förälder när beroendet tar över för mycket.

Beroendesjukdomar påverkar hela familjen eftersom personen blir förändrad på många olika sätt. Det kan skapa en otrygghet hemma där förälderns beteende är oförutsägbart, något som blir extra svårt för barnen att hantera. 

När en person försöker sluta med det den är beroende av brukar den må väldigt dåligt, både fysiskt och psykiskt. Detta kallas för abstinens.  

Hjälp att få

Det går att få hjälp att sluta med det man är beroende av. En del klarar av att själva bryta sina dåliga vanor, men många behöver hjälp av professionella. Det finns flera olika behandlingar för att ta sig ur ett beroende, exempelvis 12-stegsprogrammet och återfallsprevention. Vissa behöver även åka bort från sitt hem under en tid och bo på ett behandlingshem. Där får man stöd och hjälp av personal för att bli fri från sitt beroende.

Vid alkohol-/drogberoende finns det även medicinsk behandling, både för att minska suget men även mot abstinensen.

Även om en person har varit fri från sitt beroende en längre tid finns det fortfarande risk för återfall. Det är därför viktigt att personen får stöd under en längre tid.

Råd till dig som barn

Det är obehagligt att vara nära någon som är påverkad av exempelvis alkohol eller droger. Personen kan bli väldigt annorlunda, bli svår att få kontakt med, säga konstiga saker, vara aggressiv eller ledsen. Du som barn ska inte behöva vara ensam. Oavsett beroendesjukdom kan din förälders förmåga att ta hand om dig vara påverkad. Du har rätt att leva i en trygg miljö där du får må bra.

Ibland kan barn känna att förälderns beroende är viktigare för föräldern än vad barnet är. Det är sjukdomen som gör att förälderns tankar och tid uppfylls av att ägna sig åt sitt beroende. Många barn som har föräldrar med en beroendesjukdom är vana vid att föräldrarna inte håller löften, skämmer ut dem inför andra och barnen känner ofta skuld eller skam. Om du känner att din förälders beroende är viktigare än vad du är, behöver du hitta andra vuxna att prata med och få stöd av. Det kan vara en släkting, skolkurator eller en kompis förälder.

Kom ihåg att det alltid är rätt att berätta för en vuxen du litar på. Det är vanligt att barn känner att förälderns beroende ska hållas hemligt, att ingen utanför familjen får veta. Det stämmer inte. För att få hjälp behöver både den sjuke själv och familjen få stöd. Det är alltid rätt att berätta så att alla i familjen kan få hjälp.

Om du är barn till någon med beroendesjukdom är det en större risk för dig att själv utveckla någon form av beroende. Detta beror bland annat på gener, men även den miljö du växer upp i. Att beroendesjukdomar är ärftligt betyder inte att du själv kommer att bli beroende, bara att risken är högre för dig i jämförelse med någon annan. Det är därför viktigt att försöka ta hand om dig själv för att må så bra som möjligt. Saker som kan vara bra att tänka på är att gå iväg till skolan och ha en fritidsaktivitet. Det är också viktigt att du försöker vänta med din alkoholdebut tills du fyllt 18 år.

Person som ligger i en soffa. På soffbordet står en öppnad  flaska, ett fyllt glas där ligger också korken till flaskan.

Foto: Gettyimages

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 3 maj 2024