Region Örebro län Region Örebro län

Ätstörningar

Vad är ätstörning?

När en person har en ätstörning har hen ett sjukligt beteende i förhållande till mat och kontroll av sin vikt. Det kan handla om att äta stora mängder mat för att sedan kräkas upp den, om extrem bantning eller väldigt restriktivt ätande. Men framförallt kännetecknas ätstörningar av hur personen tänker och känner i förhållande till mat, ätande och kroppen. Många blir mycket upptagen av tankar kring mat, ätande och i vissa fall sitt utseende. Det är också vanligt att personen är väldigt självkritisk samt ställer höga krav på sig själv. Många funderar över sin vikt och hur man ser ut. För många kan känslan av att kontrollera sitt matintag vara ett sätt att också försöka kontrollera sin ångest.

Att en person har en ätstörning syns inte alltid utanpå. Många tänker på någon som är extremt smal när man hör ordet ätstörning, men det stämmer långt ifrån alltid. Visserligen kan en person med en restriktiv typ av ätstörning (när man begränsar sitt ätande) vara kraftigt underviktig, men de flesta med ätstörningar är det inte. Ätstörningar kan drabba vem som helst, oavsett ålder och kön.

Det finns flera olika ätstörningsdiagnoser. Det är vanligt att sjukdomarna övergår i varandra, att man har en blandning av flera olika sjukdomar samtidigt. De vanligaste är:

  • anorexia nervosa
  • bulimia nervosa
  • hetsätningsstörning (BED)
  • och undvikande/restriktiv ätstörning (ARFID).

Hjälp att få

Oavsett varför personen har utvecklat en ätstörning hamnar man oftast i onda cirklar/ovanor som vidmakthåller problemen. Dessa onda cirklar som håller problemen igång utgör en viktig del av en persons behandlingsbehov. Många behandlingsmetoder inriktar sig på att hjälpa en person att bryta dessa onda cirklar. Dessa är ofta olika former av psykoterapi, t ex familjeterapi, KBT och dialektisk beteendeterapi. Även läkemedel som dämpar ångest kan vara till hjälp för vissa personer. Om en person lider av en ätstörning där man har utvecklat en kraftig övervikt kan ett viktminskningsprogram vara hjälpsamt.

Det kan finnas olika somatiska och medicinska komplikationer vid ätstörningar som är viktiga att få hjälp med. Personen kan då behöva läggas in på sjukhuset för att få vård dygnet runt.

Det kan också finnas svåra psykiska problem med exempelvis ångest, depression och missbruk och då behöver man få hjälp/behandling även för det.

Råd till dig som barn

Ätstörningen gör så att din förälder har en osund relation till mat och sin kropp. Hela familjen kan bli påverkade av din sjuka förälders synsätt och relation till sin kropp. Det är viktigt att påminna sig själv om att kroppen behöver en allsidig kost och lagom rörelse för att må bra. Hälsosam och varierad mat ger oss energi att orka hela dagen. Alla människors kroppar är unika och ser olika ut. Det är därför viktigt att påminna sig om att vara snäll mot sin kropp så att den orkar göra roliga saker.

Händer ihopsurrade med ett måttband över en tom tallrik på ett bord.

Foto: Gettyimages

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 3 april 2024