Region Örebro län Region Örebro län

Vad är ångest?

Ångest är att känna stark rädsla eller oro. Ångest kan beskrivas som ett obehag i hela kroppen. Det kan vara mycket skrämmande att känna ångest men det är helt ofarligt.

Ångest är kroppens sätt att tala om att något farligt kan hända. Hotet kan handla om något du är rädd för, eller något du har varit med om tidigare. Oroande tankar kan ge samma reaktion i kroppen som ett verkligt hot.

När man får ångest gör sig kroppen beredd på att fly eller att attackera. Detta sker automatiskt utan att vi kan påverka det och är kroppens sätt att samla kraft för att snabbt kunna agera. Musklerna spänns, hjärtat börjar slå snabbare och energin ökar i kroppen. Den extra energin kan behövas om man utsätts för en verklig fara. Men om hotet bara finns i tanken kan spänningarna bli kvar i kroppen. Då kan man få det som kallas panikångestattack. 

Vid en panikångestattack reagerar kroppen med hjärtklappning, svårighet att andas, yrsel och känsla av att man ska svimma, svettningar eller frysningar, illamående och dödsrädsla. Det är många gånger svårt att förstå varför man får dessa reaktioner och det känns ofta skrämmande. En panikångestattack håller vanligtvis inte i sig längre än 10 minuter, men kan kännas mycket längre när den pågår. Kroppen orkar dock inte ha ångest så länge, när energin tar slut går ångesten över.

Alla människor har ångest någon gång ibland. En del kan få ångest väldigt lätt utan att det egentligen blir allt för jobbigt. Men för alla är ångest en väldigt obehaglig känsla. När man upplever något obehagligt är det naturligt att vilja undvika att känna samma sak igen. Men att försöka undvika ångest leder ofta till att den kommer tillbaka och blir starkare.

Att leva med ångest under lång tid kan påverka livet på olika sätt. Det kan göra personen mer stressad, orolig och irriterad och leda till sömnsvårigheter. Ångesten leder ofta till att man börjar undviker vissa platser eller situationer som man förknippar med ångesten. Man slutar med att göra saker som man egentligen tycker om och vill göra. Då har ångesten börjat hindra personen att leva det liv hen vill. När man börjar undvika att göra saker som man vill göra på grund av rädsla för att få ångest, behöver man söka hjälp inom sjukvården.

Ångest är vanligt i samband med de flesta psykiska sjukdomar. Depression och ångest hör ihop. Mycket ångest kan göra att man blir deprimerad och man har nästan alltid ångest vid depression.

Om ångesten blir återkommande under längre tid, handlar det ofta om att man utvecklat en ångestsjukdom. De vanligaste typerna av ångest är generaliserat ångestsyndrom, panikångest och social fobi.

Hjälp att få

Den som har lätt att få ångest kan göra mycket själv för att lära sig att förebygga och hantera  ångest. Att lära sig avslappning, stresshantering och träna på att andas långsamt kan vara en bra hjälp. Motion, regelbunden kost och god sömn är viktigt.

Det finns olika typer av behandling som hjälper vid ångest, ofta används flera samtidigt.

Många får hjälp av psykoterapi, dvs behandling där man går i samtal hos en psykolog eller psykoterapeut. I psykoterapi kan man tillsammans med terapeuten ta reda på varför man får ångest och hitta sätt att hantera den. Kognitiv beteendeterapi (KBT) är en typ av psykoterapi som har visat sig fungera bra för många med ångestproblem.

Det finns mediciner som hjälper vid ångest, dessa kallas ofta lugnande mediciner.

Råd till dig som barn

Om din förälder har väldigt mycket ångest kan det hända att hen inte vill gå på föräldramöten, vara med vid skolavslutningar eller delta i dina fritidsaktiviteter. Det är självklart jättetråkigt för dig, men beror aldrig på att din förälder inte är intresserad eller egentligen inte vill.

Om din förälder får en panikångestattack när du är med är det oftast otäckt och svårt att hantera. Försök komma ihåg att det inte är något farligt och att det går över efter en liten stund. Det bästa är att försöka ta det lugnt och låta mamma/pappa ta ansvar för att låta ångesten gå över. För en sak är helt säkert – ångesten går över och det är inte farligt!

Pappa gömde sig bakom dörren när en kompis plingade på hemma hos oss. Efter det vågar jag aldrig ta hem någon. Då skulle de ju upptäcka hur konstig pappa är. 

Klas är tio år och bor med sin mamma och pappa. Hans pappa är alltid orolig och ängslig. För några år sedan slutade han arbeta. Pappa är alltid hemma och vill aldrig följa med när de ska åka bort någonstans. Klas mamma handlar och går på alla föräldramöten. Klas pappa tycker att det är jobbigt med folk han inte känner så Klas tar aldrig hem några kompisar. När Klas pappa blir stressad eller orolig för något har det hänt att han fått panikattacker. Han andas fort, blir svettig, yr och får hjärtklappning. Då blir Klas pappa jätterädd och tror att han ska dö. Klas vet att det inte är så men han tycker ändå att det är otäckt. Klas vet att hans pappas diagnos heter GAD som är en slags ångestsjukdom. 

Mörk bild med en person som döljer ansiktet i sina händer.

Foto: Gettyimages

Hade du nytta av innehållet på denna sida?

Senast uppdaterad: den 29 maj 2024